Introduktion

Jag borde ha benat ut juridiken tidigare men måste erkänna, det har hamnat på “jag ska kolla upp det någon gång”-listan. Eftersom ‘någon gång’ är löst definierat så verkar ‘någon gång’ sällan dyka upp. Känner du igen känslan, att ha fullt upp med andra bränder att släcka först? Jag är knappast ensam. Men idag är någon gång! Jag tänker ta reda på om vi får använda Spotify i klassrummet.

Spotify i klassrummet

Spotify kändes som en skänk från ovan när jag insåg att man kunde få rullande karaoke-text till alla låtar. Jag brukar dela ut tomma papperslappar till eleverna där de får skriva titeln på en valfri låt. Vi drar sedan slumpmässigt ur en burk eller mössa och gruppen sjunger tillsammans låten på lappen. Med andra ord övar vi på gemensam sång, med musik som de själva vill sjunga och det har fungerat utmärkt. ‘Önskelappar‘ är en favorit bland eleverna för att avsluta lektionerna.

Är det tillåtet?

En dag i personalrummet berättade jag om det här för en kollega. Då ställde hon frågan. -“Får man använda Spotify så?” Jag tystnade och en känsla av skam kom över mig. -“Det är jag lite osäker på…”, svarade jag. Det kändes som något jag borde kunnat svaret på, men jag visste inte. När min tid dessutom redan kändes bokad, både på längden och bredden, blev det inte att jag kastade mig över att leta svaret. Nu med facit i hand undrar jag varför jag inte bara plockade fram min iPhone ur fickan och frågade vår gode vän Google. Då hade jag haft ett bättre svar innan jag och min kollega avslutat våra kaffekoppar. Men så är det väll, man undviker gärna svaret för om det man gör är fel blir det ännu mer jobb att göra på söndag kväll. Vår skyldighet att följa lagar och regler gör att vi inte kan skjuta upp det hur länge som helst, så i det här fallet hoppas jag kanske kunna lindra Din söndag kväll, för som jag befarade…

Svaret på frågan

Nej, du får inte spela upp musiken från ditt privata Spotify-konto inför en större samling personer (som i klassrummet). Varför inte? Avtalet som Spotify har tecknat med skivbolagen är bara gjort för att privatpersoner ska använda tjänsten. När flera personer lyssnar får inte artisterna ersättning för alla som lyssnar.

Förslag på lösningar

Du får spela upp musik som du själv köpt på CD eller nedladdning. Eftersom möjligheten finns att köpa låtar på Spotify så blir inköpen ‘din musik’ som du får spela upp för fler personer. Tyvärr kommer nog kostnaden kasta de flesta skolor på högkant eftersom låtar måste köpas på löpande band om jag vill fortsätta med min modell av Önskelappar. Magin sitter i att kunna improvisera här och nu vilken musik jag arbetar med i klassrummet för att anpassa den till gruppen och stunden.

Jag har beslutat att använda YouTube istället, även om det blir en gråzon på många vis. Google (som äger YouTube.com) har ett system för att “stänga av” videor som bryter mot upphovsrätten. Även om det smyger sig förbi många videor så kan man alltid ta ett eget beslut om källan verkar vara officiell genom att titta på vilken kanal som har laddat upp videon. Jag antar att en officiell kanal har rättigheterna för att lägga ut musiken (eftersom det är i marknadsförings-syfte) och därför tillåter fler som lyssnar. Nu lyssnar vi på musiken genom YouTube och visar samtidigt texten från en “lyrics-sida” som azlyrics.comlyricsfreak.com eller liknande. Ofta vill de se på videon istället för texten men jag förklarar enkelt att sjunga till texten är viktigare än att beundra retuscherade artister och guppande rumpor.

 

Källor

Skolverket. (2015). Musik – upphovsrättsguide för lärare. Hämtad 2015-05-11, från http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt/lararguider/musik-1.154387

YouTube. (u.å.). Upphovsrätt på YouTube. Hämtad 2015-05-12, från http://www.youtube.com/yt/copyright/sv/index.html


  3 har kommenterat på "Får jag använda Spotify i klassrummet?"

  • Musik | Pearltrees

   […] Ur Centralt innehåll årskurs 4-6:Musikens verktyg:Digitala verktyg för ljud- och musikskapande Ur Centralt innehåll årskurs 7-9:Musikens verktyg:Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning. Här kommer några av mina favoriter: Malberts melodier. Musik_och_inspelning_med_iPad_-_Frskolan_Workshop.pdf. Freeplay Music. Får jag använda Spotify i klassrummet? – Musikmedel.se. […]

  • Jens Nerbring

   Det går bra att söka efter låtarnas titel och lägga till karaoke på slutet av söksträngen så slipper du lyrics-siter.

   • Per Fransson

    Helt rätt Jens! Grymt användbart tips, tack och tummen upp /Per

Lämna en kommentar

Din email kommer inte vara synlig