Jens Nerbring tipsar om en rolig musiklektion med slagverk där eleverna får prova på att vara rockstjärna

PER: Här kommer ett lektionstips från vår kära musiklärarkollega Jens. När jag fick se en video som Jens hade spelat in med sina elever rockandes vid trummorna tänkte jag: “Wow, det blir som Rock Band i klassrummet!”. Tv-spelet Rock Band lyckas bra med att ge upplevelsen av att spela tillsammans med andra musiker. Jämfört med klasskamraterna i mellanstadiet så är proffsen antagligen musiker som övat puls och tajming mycket längre. Jag tror, att på ett Vygotskij:anskt sätt, förmågan smittar av sig och “för över” något av den stadiga pulskänsla och tajming proffsmusikerna har. Jag tycker Jens har hittat en fiffig musiklektion där du kan få samma effekt med ditt trumset och högtalarna i klassrummet, utan att investera i en speldator, Playstation eller Xbox (för vilken musiklärare har råd med det?!) /Per


Nu, över till Jens!

JENS: Hej! Att undervisa slagverk kan vara utmanande, speciellt när man endast har tillgång till ett trumset. Att öva på knäna är utmärkt sätt att simulera och träna muskelminne, taktkänsla o.s.v., men man vill ju inspirera eleverna och ge dem en riktig "Wow-känsla". Detta här funkade klockrent för mig och denna post kanske kan vara lite inspiration för er musiklärare som är sugna på att testa något nytt.

Drumless @ YouTube

Förberedelser
 • 1

  Ulla-Bella-kompet

  Se till att eleverna fått nog med tid att öva på "Ulla-Bella-kompet" så det sitter hyfsat bra.

Musikmedel-medlem? Här finns 4 lektioner - som tar gruppen från nybörjare till "Ulla-Bella-kompet"

Lektionen
 • 1

  Välj en låt

  Välj en låt i 4/4 takt i långsamt tempo så eleverna har en chans att lyckas. Öva på att sjunga låten.

 • 2

  Sök på YouTube

  På YouTube, sök på "<låtens titel> drumless"

 • 3

  Showtime!

  Ställ fram trumsetet lite i "rampljuset" och kör igång låten (som kommer att spelas upp utan trummor). Låt en elev i taget spela trum-kompet till låten medan resten av eleverna sjunger. Det funkar bra med enbart hi-hat och virveltrumma, och de elever som är lite längre fram kan även lägga till bastrumman.

Det bästa med denna lektionen är hur otroligt bra det låter trots att eleven bara har grundläggande kunskap och förmåga. Ett tips här är också att filma eleverna när de spelar. Det går fort att t.ex. klippa ihop en film när eleverna spelar och så är det bra att kunna titta tillbaka på filmerna när man ska sätta betyg eller ge omdöme.

Jens Nerbring

VILL DU VARA MED PÅ BLOGGEN?

Har du ett lektionsupplägg att dela med Sveriges musiklärare?


Lämna en kommentar

Din email kommer inte vara synlig